utorak, 28. kolovoza 2012.

Zašto koristiti usluge savjetnika? (2)



Prva priča o savjetnicima je samo jedan dio onoga što se treba odlučiti. Druga priča je sastavljena na praktičnom modelu primjene savjetnika u tvrtkinom poslovanju. Odabir i angažiranje savjetnika nije lako,jer uvijek postoji neki propust koji nije smjeo da se dogodi. Opat je glavna poslovica:birate li savjetnika,tražite osobu od širine,a ne od dubine. Svi problemi imaju veću širinu nego dubinu. Problem u dubinu možete i sami riješiti,ako se dovoljno posvetite izučavanju. Ukoliko nemate vremena,tražite informacije koje brzo i lako možete dobiti Online. Izbor savjetnika je ipak prepušten nekome tko zna što želi i zna kako to treba izgledati. Ovdje smo naveli i pozitivne i negativne situacije sa savjetnicima. Izborom savjetnika dobijte suradnike koji su vanjski,ali ipak sa određenom težinom. Glavna situacija jeste dobiti savjetnika koji zna odrediti sve probleme koje imate i koji vas očekuju. Neki ipak imaju i posebnu težinu i posebne kvalitete,a to je navedeno  ovdje.

Vrijednost savjetnika:
-politička poluga
-baza podataka
-značenje izvan razine
-usredotočenje na jedna problem

Ono što je negativno u svemu ovome jeste ne osjećajnost na sve teme i probleme koji su potrebni jednoj tvrtci. Neke tvrtke imaju problem sa ugovorima,a neke opet imaju problem sa radnicima. Neki su u stisci sa naplatom potraživanja,a opet neke ne znaju riješiti ništa bez pomoći vanjskih suradnika. Kako bilo to su problemi,a negativno jeste.

Savjetnici+ negativno:
-predmet stručnosti
-treninzi
-donošenje odluka
-savjetnici  nemaju sva saznanja o industriji
-nemaju sva saznanja kako riješiti problem
-savjetnici nisu pragmatični i daju savjet,a ne znaju ga provesti
-savjetnici su skupi resursi
-savjetnici su plaćeni po satu/projektu

Počnimo po redu. Neki savjetnici imaju odlične političke informacije i sama suradnja s njima može donijeti određenim tvrtkama i prestiž i bolju poziciju u odnosima, koji su im potrebni.  Uvijek i daleko bolje prikupljaju informacije oni koji su vanjski,a posebno suvremeni savjetnici u komunikacijskoj razini posla. Oni uvijek znaju glavne informacije koje su potrebne. Zašto? Zato što im je to posao. Bez toga oni nisu to što jesu. Značenje izvan razine ima jednu drugačiju strukturu  emocionalne težine. Uzmite za primjer,neka tvrtka ima namjeru nešto odraditi,ali nije sigurna u ispravnost same odluke. Izvjesno je kako će odabrati savjetnika,ali ne baš svakakvog,nego baš osobu koja takav savjet može dati sa većom težinom razumijevanja. Primjera radi:profesori,makroekonomisti  i sl. Dobra od strana jeste kako se savjetnici  većinom bave samo jednim problemom,ap se za razliku od stalno zaposlenih,može lako usredotočiti na samo jedno.
Ono što je negativno,jeste i daleko duže. Problem stručnosti-većinu sadržaja savjetovanja odrađuju slabije plaćeni članovi ureda u kojem se savjetovanje održava. To se ne morate misliti. Uvijek,neki student ima čast odraditi sve potrebno,a glavni savjetnik se pojavljuje na završnici i ubire plodove. Ukoliko koristite treninge i komunikacijska okupljanja ,tada sigurno niste riješili ono potrebno što vam treba. Treneri samo naprave "prašinu"oko problema što ih treba riješiti. Svakako iskoriste priliku kako bi od vaših zaposlenika saznali pravu situaciju unutar organizacije,pa vam prodali dodatni sadržaj na vaš problem. Nikad savjetnik neće preuzeti na sebe odluku što i kako. On samo daje savjet,a ako vi niste u stanju to riješiti,to je ipak vaš problem,zar ne? Svakako vam mora biti jasno kako savjetnici ne znaju sve o vašoj industriji. Oni znaju riješiti pojedinačne probleme,a ne sve vaše poslovne probleme. Kao posebna olakotna okolnost,za to nisu ni posebno plaćeni. Situacija sa saznanjima je nešto slično o industriji,ali sa razlikom,savjetnici nemaju informaciju kako ste vi riješili pojedine odnose unutar organizacije. Nikako  oni ne znaju:tko vam je rođak,tko vam je posebno drag,a koga mrzite. To svakako ne treba zaboraviti,kada dođete u situaciju za potrebama savjetnika. Jedan od najčešćih problema kod savjetovanja jeste : ne mogućnost provođenja planova što su zacrtani. Imate plan od savjetnika,pokušavate ga riješiti,ali on jednostavno ne ide. Zašto? Zato što savjetnici nisu emocionalno vezani za vašu tvrtku. Oni su odrezali,a vaše je spojiti ne povezano. Upamtite,savjetnici su skupi. Možda vam je bolje zaposliti novog čovjeka nego zatražiti usluge savjetnika. Dugoročno bi moglo biti isplativije,ali ipak ima problem. Ukoliko zaposlite nekoga "bez težine"sigurno kako nećete profitirati,nego čak imati novih problema. Svakako odvagujte pozitivne i negativne  strane tog posla. Pretpostavimo,kako ste ipak odredili savjetnika. Većinom su savjetnici plaćeni po satu/projektu. Sada znate što vas očekuje.


Ukoliko smo nešto zaboravili slobodno nas komentirajte ili nam javite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ostavite svoj komentar ovdje.

osjob.blogger.com

Blog o odnosima s javnošću. Teorija i praksa na jednom mjestu.

OsJob Communication

OsJob je blog koji se interesira o odnosima s javnošću i komunikaciji. Bavi se svim aspektima djelovanja i alata PR-a i olakšavanja komunikacije.