srijeda, 15. kolovoza 2012.

Zašto koristiti usluge savjetnika? (1)



Savjetnici su ljudi koji imaju stručno znanje na neku određenu temu ili problem. Jedna od najboljih rečenica koja opisiva odličnog savjetnika jeste:izaberite savjetnika po širini,zastupljenih tema/problema,a ne po dubini.  Zašto? Zbog same strukture problema. Neki su lakši,a neki kompliciraniji,ali im je svakako zajedničko jedno:povezuju više struka i imaju globalni status. Ukoliko izaberete savjetnika samo u jednom segmentu,tada imate situaciju gdje ste izabrali "rješavača" problema  samo u jednom prostoru problema. Što će se dogoditi kada je problem na višem nivou? Kada je problem kompliciran? Sa osobom, koja je savjetnik, samo u jednom  prostoru imate samo jednu mjeru za rješenje. Svakako se pobrinite imati savjetnika u više problema ili prostora.
Sposobnost konzultanta jeste:
-Strukturira problem,
-Identificira rješenje na sustavan način,
-Ima ne pristrano mišljenje o temi,
-Savjetnici imaju veći pristup podacima.
Ovo su samo neki od glavnih sposobnosti savjetnika. Ipak morate prepoznati jedan problem samih savjetnika,a to je kad su kritični na neutralne treće osobe. Uglavnom osobe koji različito misle na rješenje problema.
Međutim nas interesira:zašto izabrati savjetnika izvan svoje organizacije? Možda je u pitanju tehnički problem,stručno znanje ili potreba promjene statusa quo. Ovdje su samo oni naglašeni dijelovi za izbor savjetnika.  Možda je nova ideja ili novo razmišljanje dobro za unapređenje rada i djelovanja unutar neke organizacije. Većina organizacija ima problem sa ne zainteresiranosti zaposlenika na poboljšanje načina rada. Neki su se već i navikli na tromost i slabiju inerciju unutar organizacije. Predvidljivost je isto tako problem,jer nitko više nema  namjeru da se potrudi. Svakako je situacija alarmantna. Zašto onda izabrati savjetnika? Ovdje smo naveli samo šest razloga za izbor savjetnika. Sigurno kako ih ima još,ali ih sada mi nećemo posebno istraživati,pa ako se Vi dosjetite,slobodno nam javite ili nam ostavite komentar.
6 razloga za iznajmljivanje savjetnika:
-raspoloživi resursi,
-vrijednost savjetovanja,
-odgovornost savjetovanja,
-iskustvo u savjetovanju,
-savjetnik je voditelj ili agent promjena.
Ovdje je navedeno pet razloga,ali se jedan posebno prožima kroz sve ovo,a to je mentalitet. Savjetnik mora biti dobar poznavatelj mentaliteta,gdje radi. Mora prepoznati psihologiju pojedinaca gdje se obavlja glavni dio posla za pojedine organizacije. Svakako je to jedan od boljih mogućnosti koji mogu olakšati poslovanje same tvrtke i naravno olakšati promjene koje se moraju dogoditi. Zašto smo izabrali ove razloge? Savjetnici imaju odličan izbor resursa, i potencijala za povezivanje, i ljudi, i materijala, i sredstava,pa čak i uvezivanje politike u sve to. Svakako imaju vremena i kreću se među ljudima. Vrijednost savjetovanja je isto jako važna,jer ova savjetovanja se baziraju na nekim drugim programima,temama,problemima,koji su se već dogodili i koji postaju lako rješiva roba za ove profesionalce. Svaki savjetnik je odgovoran za svoj posao ili će ga nestati na tržištu rada. Iskustvo se prožima sa vrijednostima,a stara poslovica kaže: što je vino starije,to je kvalitetnije i bolje (ako se ne ukiseli). Ovdje ima jedna tema na koju treba dobro pripaziti,a to je odabirom savjetnika odabirete ga kao voditelja ili agenta. Ukoliko je voditelj,a to je bolje,sigurno kako će se potruditi da ne dođe do "pucanja lanca" ili do "potresa". Savjetnici imaju jednu situaciju gdje iznose problem,naglašavaju smjer rješenja i odlaze. Tada oni nisu osobno uključeni u sam problem,nego su eto samo napravili prašinu i nestali.


Ukoliko smo nešto zaboravili slobodno nas komentirajte ili nam javite.
 <Skripta type = "text / javascript" >
 
Funkcija woopraReady (tracker) {
    tracker.setDomain ( 'yourdomain.com' );
    tracker.setIdleTimeout (300,000);
    tracker.track ();
 
    povratak false ; / / kada smo se vratili lažna, Woopra skripta neće nazvati pjesmu () funkcija ponovno.
}
 
( funkcija () {
var WSC = document.createElement ( 'skripta' );
wsc.type = 'text / javascript' ;
wsc.src = document.location.protocol + '/ / static.woopra.com / js / woopra.js' ;
wsc.async = istina ;
var SSC = document.getElementsByTagName ( 'skripta' ) [0];
ssc.parentNode.insertBefore (WSC, SSC);
}) ();
</ Script>

Nema komentara:

Objavi komentar

Ostavite svoj komentar ovdje.

osjob.blogger.com

Blog o odnosima s javnošću. Teorija i praksa na jednom mjestu.

OsJob Communication

OsJob je blog koji se interesira o odnosima s javnošću i komunikaciji. Bavi se svim aspektima djelovanja i alata PR-a i olakšavanja komunikacije.