petak, 27. travnja 2012.

5 karakteristika vrhunskog šefa .

Postavljeno pitanje u jednom manjem i probranom društvu u prvi tren i nije bilo lako riješiti i odgovoriti na njega,a to je "koje su karakteristike vrhunskog šefa"? Bilo je raznih odgovora i raznih razmišljanja,ali se nikako nije našla jedna jedinstvena formula za šefa koji tako mnogo znači. "Mnogo ljudi,mnogo ćudi" bi bila stara poslovica,ali je simptomatično kako se nije imalo nešto zajedničko u pronalasku idealnog šefa. Drugačija radna iskustva su jedan od osnova koje čini to razmimoilaženje u odgovoru na to pitanje. Drugačiji način razmišljanja jeste nešto drugo koje krasi ove ljude,možda pomalo (ili više) osobnost svih upućenih u ovo pitanje,ali je jedan od najvažnijih pečata utjecaja na odluku kakav šef treba biti jeste pitanje: koliko je taj moj šef uspješan u svojem poslu? Možemo dodati još pitanja kako nešto funkcionira ili kakva je radna atmosfera ili kako ga percipira okolina,ali to je sve riješeno u glavnom pitanju,koliko je taj moj šef uspješan u svom poslu? Vječiti je problem pronaći uspješnog i vrhunskog poslodavca. Vječna je potraga prema onome nekome koji eto može zadovoljiti potrebu u upravljanju i radu sa svim ljudima u organizaciji. Nekima je dobar šef onaj koji ga ne gleda ili ne vidi,jer im je tako lakše funkcionirati,takvi su većina ispitanih suradnika koje smo kontaktirali. Postavlja se pitanje,koliko je takva osoba kao šef uspješna? Neki su postavili tezu kako vrhunski šef mora biti jasan i nedvosmislen,ali i to samo stvara osobu koja je autoritarnija i vodi prema ulizivanju. Ovo su samo neke od naznaka za traženjem vrhunskog šefa. Zaposlenici su naravno ljudi koji komentiraju i provjeravaju dobivene informacije,pa samim time i ocjenjuju svojega vrhunskog ili manje vrhunskog šefa. Postoje razne priče i razni opisi šefova. Neke su dobre,a neke su pre-strašne. Možda treba poći od one stare narodne poslovice "postavi čovjeka na vlast,pa ćeš vidjeti kakav je on zapravo". Možda vlast mijenja ljude ili ne,ali u svakom slučaju potraga za vrhunskom osobom koja upravlja jeste na snazi. Koji autoritet on ima ili kako je organizacija ustrojena to ćemo nekom drugom prilikom. Svakako je za potrebe vrhunskog šefa potrebno imati i neke karakteristike. Ovdje smo naveli neke koje mogu olakšati prepoznavanje ili postajanje u vrhunskog šefa. Ovdje smo naveli pet pretpostavki vrhunskog šefa. Izabrali smo samo najnužnije. Znači samo ono što vrhunskog čini vrhunskim,a ako ima još nekih posebnih osobina koje pridonosi šefovanju,utoliko bolje.

 1. Počnite od sebe jeste prvi i osnovni zahtjev za svakoga,a ne samo za šefa. Prepoznajte osobu koja želi biti razumljiva i sebi i svojoj okolini. To bi bila osnova svega,jer ukoliko je osoba okrenuta samo sebi normalno kako ne može biti onaj pravi vođa koji vam treba.

 2.Pronađite osobu koja tradicionalni način upravljanja zamjenjuje suvremenim promišljanjima. Zašto ovo ističemo? Vječiti je problem u suvremenom svijetu pronaći osobu koja inovira u svojim organizacijama,a samim time se ističe kao osoba koja ne prepoznaje kvalitetu i sposobnost svojih zaposlenika. Vrhunski šef mora uvijek znati potencijale svojih zaposlenika,jer samo zato jeste vrhunski.  

 3.Zaposliti najbolje je već poznata ,ne samo poslovica,nego čak i sintagma u poslovnim organizacijama. Vječiti je problem pronaći pravog zaposlenika. Zaposlenika koji će svim svojim bićem biti lik i djelo organizacije,ali pravi vrhunski šef ima intuiciju i sposobnost prepoznavanja pravih.  

 4.Vidi zaposlenike kao cijeli narod ili kako bi preveli ovu uzrečicu,prepoznati način razmišljanja i življenja kao cjelinu koja ih okružuje. Dolazi vrijeme globalizma i samim time se pojavljuju neki drugi ljudi,iz drugih krajeva ili prostora,koji čine cjelinu u vašoj organizaciji,a svaki geografski prostor ima svoju osobitost. Prilagođavanje osobitostima postajemo svjesni svojih grešaka i mana,a to je ono što treba vrhunskom šefu.  

5. Vrhunski šef treba koristiti pozitivne konstruktivne motivacije za privlačenjem pozornosti i nagrađivanjem svojih zaposlenika. Svakako da je izbor šire palete nagrada i kazni jako potrebno za svakog vrhunskog šefa,jer samo korištenje jedne opcije ne dolazimo do sive zone u organizacijskim prostorima.
Sve navedeno je na privatnim razmišljanjima,a ukoliko smo nešto pogriješili,slobodno nam javite ili nas komentirajte.  

Nema komentara:

Objavi komentar

Ostavite svoj komentar ovdje.

osjob.blogger.com

Blog o odnosima s javnošću. Teorija i praksa na jednom mjestu.

OsJob Communication

OsJob je blog koji se interesira o odnosima s javnošću i komunikaciji. Bavi se svim aspektima djelovanja i alata PR-a i olakšavanja komunikacije.