utorak, 17. travnja 2012.

7 lekcija o pokretanju financiranja istraživanja

 Jedan od najtežih oblika rada jeste pronalazak financijskih sredstava za naučni istraživački rad. Većinom se ovakvi oblici rada spominju u zapadnim državama,ali kod nas je to još u povojima ili nikako uređeno. Možda zato što imamo slabiji srednji sloj ili nas takva istraživanja općenito ne interesiraju,ali smo u velikim zaostacima u takvom načinu rada. Istraživanje u kojima možemo imati relevantne podatke o pojedinom problemu i gdje možemo imati jasne pokazatelje pojedinih trendova,to je osnova za svaki imalo vrijedan rad ili razvoj u organizacijskom obliku. Organizacije se obično ne oslanjaju na ovaj vid istraživanja,jer im je to obično preteško ili smatraju kako ne trebaju ulagati sredstva u nešto što neće biti za njih realno i jasno. Ovdje je problem,kod organizacija ili poduzeća,većina poduzeća nema nekih velikih resursa u istraživanju,a većinom nema ni kvalificiranih radnika na stvaranju anketa ili analiza za traženje podataka. Većinom se poduzeća priklanjaju onim informacijama koje daje država. Informacije koje daje država jeste dobro,ali samo kao selektivni pokazatelj trendova.
Većinom je analiza u državnim strukturama bazirana na općenitim postavkama. Znači,baziraju se na analizi i sintezi,a ostale oblike većinom preskaču. Zbog čega je bitno imati neke posebne načine informiranja u poduzećima,koje imaju poseban način poslovanja ili imaju posebne proizvode koje nude,a van državnih su interesiranja u informiranju. Vječiti je problem pravovaljana informacija. Sigurno ne samo danas,a još sigurnije ni sutra nije na odmet imati pravi slijed podataka koji su relevantni. Ovdje mislimo na informacije koje su nužne poduzećima za pozicioniranje ili prelazak u posebne niše ili popravljanje ciljeva,a čak se može regulirati i pristup klijentu ili potrošaču. Većina poduzeća ima s ovim problem,ali je najveći problem orijentacija na prikupljanje informacija iz vanjskih okvira. Traženje nečega je vječiti problem,a traženje pravih informacija je još teže,ako pitanja nismo u stanju pravilno postaviti. Pojedina poduzeća se ponekad oslanjaju na informacije koje su ne provjerenog značaja.
Poznajete situacije kada vam prijatelj nudi "vruću vijest",a ona je većinom ili površna ili ne primjenjiva za vaš način rada. Neki se zbog toga razočaraju,a većinom se organizacije okreću pseudoznanstvenim institucijama,koje opet ni same ne znaju što će s tim informacijama. Poduzeća bi trebala ponekad udružiti sredstva u istraživanja,koja su njima interesantna. Postoje razne komore,koje imaju resurse ili novac,pa se preko njih organizirati u istraživanju. Nisu sva poduzeća ista. Sigurno kako poduzeća nemaju isti oblik problema ili težine u informiranju svojih organizacijskih tijela. Možda bi malo bolji i jasniji sustav mogao imati bolji učinak na sve koje to interesira. Zašto je ovo bitno za organizacije? Jednostavno jer bez prave i nužne informacije nemate pravu i nužnu odluku. Bez prave odluke ili se vrtite u krug ili postajete zastarjeli,a onda se pretvarate u manje konkurentnu opciju,koja opet odumire ili nestaje na tržištu. Ovdje nam je bitno napomenuti kako smo izradili sedam točaka koje su bitne za rad na informiranju,a koje može poduzeti pojedinac unutar organizacije,a opet za lakše funkcioniranje i prikupljanje istih. Pojedinci koji su zaduženi za prikupljanje informacija ili uredi koji trebaju organizirati projekt analize tržišta,ovdje je navedeno samo nekoliko koraka koje ne treba propustiti.

 1. Uvijek tražiti financiranje od najboljih ljudi, čak i kada su lakše alternative. Ovo je početna i stalna istina koju svaki početnik pogrešno uradi. Većinom ne vješti komunikatori kreću od onih koji su im bliži ili realniji za podršku. Osnovno je upamtiti,oni koji su mali i bliži ujedno su i slabiji,ukoliko želite završiti svoj projekt. Uvijek glavni naglasak morate imati na najveće organizacije i njima ih prvo prezentirati,jer ukoliko pokušate izolirati najjače,a kasnije se pojavite po podršku,većinom se događa da budete odbijeni. Glavni su obvezni za kontaktiranje,jer bez njih ni projekti nisu mogući za realizaciju. Ukoliko ste u stanju bez njih nešto organizirati,to je odlično,ali pripazite da velike ne naljutite,jer vam se preko svojih drugih organa mogu osvetiti ili pokopati vaš rad.

2. Prijedlozi su uvijek jači jedanput uređeni. Vječita je istina koju ova rečenica daje. Morate imati jasan cilj,jer bez njega nemate izgleda. Ukoliko počnete stalno mijenjati cilj,postajete ne vjerodostojni,a to opet prelazi u odbijanje projekta. Prezentacije,izvješća,ponude,obavijesti moraju biti jasni i ne dvosmisleni,jer bez toga postajete samo meta za izrugivanje. Ukoliko vam dođe situacija,kada veliki igrači traže promjenu pojedinih postavki koje mogu biti bitne za sam projekt,predlažemo odmah odustajanje,jer iz toga neće biti ništa. Bolje i odustati nego se osramotiti i postati primjer za izučavanje u greškama. Već smo djelom odgovorili na sljedeću postavku.

 3. Ako specifični ciljevi ovog eksperimenta trebaju promjenu ili nadogradnju,to je znak kako niste mislili na sva pitanja. Niste pripremili sve radnje za kvalitetan projektni rad. Postoje samo dva slijeda,a to su ili odustajanje-tu morate dobro odvagati,jer se može dogoditi kako nikad više ne dobijete sredstva sličnih karakteristika. Ili se potrudite kako bi sve uspjeli,a tada imate podršku okoline zbog zalaganja,ali vam rezultati neće biti relevantni,jer će svi sumnjati na razne utjecaje ili sugeriranja.

 4. Nemojte zadržavati projekt kao tajnu. Često smo bili svjedoci kada se pojedini projekt rađa,pa pojedinci pokušavaju sakriti sve informacije koje su relevantne za projekt. Ne potrebno!!! Uvijek iz svoje okoline imate neke ljude za podršku,neke za kritiku,a neke koji samo gledaju-iskoristite to. Biti će vam lakše. Uvijek je dobro imati informacije sa strane. Nešto ste propustili,nešto trebate nadodati ili vam jednostavno treba ohrabrenje,za to služe prijatelji ili društvena mreža. Svakako ne treba držati informacije skrivene previše vremena,jer samo time štetimo projektu. Pomislite kako bi bilo vama kada dođete do informacija koje su rađene u tajnosti. Normalno ,kako bi pomislili ,kako je sve laž ili namješteno,a toga se isto treba bojati.

5.  Financiranje u trendy područjima, ali više se usredotočiti na utjecaj . Nije uvijek lako pronaći sredstva za trendy ispitivanje. Ponekad je to dobro,ako uspijete,ali većinom je to sustav koji ima svoje zakone rada. Početak projekta i prikupljanjem sredstava se svi informiraju o vašim referencama,žele znati o vama više,a ukoliko nemaju informaciju kako ste to već radili,tada su slabije šanse i za uspjeh u novom projektu. Treba biti prisutan na raznim projektima,ako ništa barem zbog razloga usavršavanja ili prostora gdje vas netko može prepoznati.

6. Nemojte čak ni razmišljati o pitching projekt bez preliminarnih podataka. Ovdje smo imali česte situacije gdje se pojedinci razočaraju zbog nečega ili nekoga. Kako se oni tome nisu nadali? Kako se projekt nije trebao odvijati na taj način i slično. Sve su to izgovori. Osnova jeste, kada se prihvaćate posla, tada morate imati jasnu situaciju čega se prihvaćate. Napola ste razumjeli cilj rada ili projekta i mislite kako je to-to,ali se ispostavilo kako nije,pa ste malo razočarani. Treba dobro proučiti način rada pojedine organizacije,pojedinih ljudi ili sam ugovor,pa onda dobro odvagati želite li biti prisutni u svemu tome.

7. Prvo financiranje najteže. Ovo je osnova. Svaki je početak najteži,a prikupljanjem sredstava za projekt je najteži. Ogromne su prepreke od ne slaganja,pa zatim ne povjerenja,pa zatim ne suradnje,pa čak i miniranja vaših napora,pa čak se događa kako entuzijazam prevlada te se ciljevi ne vide,neki postaju osorni i izazivaju ne povjerenje. Ima mnogo situacija koje su rađene. Međutim,ima jedna situacija koju vam nitko ne može oduzeti,a to je uspjeh u projektu. Koji osjećaj kada ste nešto postigli svojim zalaganjem i trudom. Trenutno postajete veći od najvećeg.
Sve ovdje napisano nikome ne sugerira ništa,jer je pisano iz naših iskustava. Ukoliko smo nešto zaboravili,slobodno nam javite ili nas komentirajte.  

Nema komentara:

Objavi komentar

Ostavite svoj komentar ovdje.

osjob.blogger.com

Blog o odnosima s javnošću. Teorija i praksa na jednom mjestu.

OsJob Communication

OsJob je blog koji se interesira o odnosima s javnošću i komunikaciji. Bavi se svim aspektima djelovanja i alata PR-a i olakšavanja komunikacije.