utorak, 17. siječnja 2012.

Interni dijalog ili samo monolog.

Interni dijalog ili samo monolog jeste glavni problem ne razumijevanja unutar pojedinih organizacija koji sustavno ometaju ravnomjerni razvoj same organizacije. Dolazite na posao sa dozom entuzijazma i poštovanja,pomalo puni vedrine i želje za sustavnom i ravnopravnom komunikacijom sa svojom okolinom. Samo se nadate,ali i ne doživite. Prva osoba koju srećete vas naziva, u LICE,licemjernim i mrtvim puhalom. Gubite dojam kako razumijete situaciju i već vam navire krv u obraze. Želite se obraniti od ovog napada,ali ne vidite gdje vas udaraju ili što je gore, zbog čega. Saslušate nastup pojedinca/ke i pokušavate povezati konce,ali vam ne ide. Nikako i ne pokušavajte,jer od toga nema ništa,jednako nećete razumjeti porive,ali ipak saslušajte sve do detalja i upamtite raspored priče,jer je jako bitna. Nakon što je razgovor završio i dotična osoba vas ostavila s dojmovima pokušajte povezati one glavne teme koje se događaju i povežite je u jednom cilju razumijevanja i oblikovanja situacije-koju ipak ne razumijete-mnogo nepoznanica i sve su x. Nakon toga pronađite nekoga tko vam može reći gdje se ta osoba nalazila i s kime,a to je jako bitno. Nemate potrebe dalje sebe opterećivati,jer jednako nemate uvjeta sve informacije dobiti na jednom mjestu. Osoba koja se najviše nalazila u kontaktu s osobom koja vam zagorčava život jeste osoba od koje trebate dobiti podrobnu informaciju. Obično je to osoba koja ima neku,možda zlobnu informaciju kojom se pokušava domoći vašeg mira. Ukoliko ste saznali tko je osoba,tada pokušajte dobiti ili naslutiti razlog zašto vas ta osoba tako jako "voli". Onda imate dojam kako se odvijaju sve ostale situacije.
Ovakav scenarij je jedna od glavnih problema interne komunikacije i pravi problem prevladavanja unutarorganizacijskih problema. Većinom se u ovakvim slučajevima događaju nastranosti ili devijacije u komunikaciji u kojoj pojedinci ili pojedinke žele zavladati auditorijem,odnosno po narodski kako bi se promovirali u svojem sjajnom i blještavom oklopu. Većinom su to osobe koje same sebe precjenjuju ili su samo zlonamjerne. Ukoliko su zlonamjerne,a to morate izmjeriti,onda neka vam je BOG na pomoći i naravno vaša ravnodušnost sa strpljenjem. Zlonamjerne osobe su jako teške i nemoguće za suradnju,a to je najveći problem svih komunikacijskih relacija. Kod takvih osoba je jako bitno izbiti sve moguće adute ili loše informacije o sebi i udaljiti se od takvih osoba. Bitno je ,u svakom slučaju,određena udaljenost od takvih osoba. Imate primjera kako neke osobe izražavaju mišljenje kako je dobro biti što bliže takvim osobama,ali od toga nema nekih velikih uspjeha,jer ako vas netko ne voli-prihvatite to,tome ne možete pobjeći. Ni na koji način ih ne izazivajte,jer vam nema koristi od toga. Samo uvijek morate paziti o udaljenosti između vas i njih. Ukoliko ste prinuđeni surađivati i nemate drugog izlaza,onda se ograničite na strogo stručan riječnik i način komunikacije kao u VISOKOM bontonu. Ovdje visoki bonton smatram kao uljuđenost engleskih lordova ili slično. Osobe koje se precjenjuju su nešto sasvim drugo i daleko lakše. One se vrlo brzo pokažu kao takve i od njih nema velike štete,osim što sami sebe napuhuju do razmjera svoje ne prepoznatljivosti. Jednostavno ignorirajte,ali zadržite hladnokrvnost,jer trebat će vam.

Nema komentara:

Objavi komentar

Ostavite svoj komentar ovdje.

osjob.blogger.com

Blog o odnosima s javnošću. Teorija i praksa na jednom mjestu.

OsJob Communication

OsJob je blog koji se interesira o odnosima s javnošću i komunikaciji. Bavi se svim aspektima djelovanja i alata PR-a i olakšavanja komunikacije.